دوستی طی یک نامه اینچنین نوشتهاند که:
با سلام
چندی پیش در یک تحقیق شبه مناظره ای تقریبا داشتم متعاقد میشدم که ازدواج موقت از هر جهت بهتر از عقد دائم است. تا اینکه این روایت مطرح شد. "عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع فِي الْمُتْعَةِ قَالَ مَا يَفْعَلُهَا عِنْدَنَا إِلَّا الْفَوَاجِرُ "
بعد از اینکه از تضعیف سند مایوس شدم خواستم روی لفظ "عندنا" مانور بدم اما موفق نشدم. استدلال میکرد اگر دختر باکره به عقد موقت تن بده در پیشگاه خدا یک فاجره است.
لطفا مساعدت بفرمایید.
اتفاقا نکته در همان کلمه «عندنا» است! یعنی در شهر ما و اطراف ما.
پیش علمای سابق ما آنقدر واضح بوده که این حدیث راجع به چیست که درباره آن توضیحی در حاشیه این حدیث ندادهاند و تنها شیخ حرعاملی در وسائل آن را در کنار احادیث دیگری در فصلی با موضوع «مجاز بودن ازدواج موقت با زنی که رابطه نامشروع داشته» آورده.
در علمای معاصر جناب جعفر مرتضی (حفظه الله) در کتاب سه جلدی «زواج المتعة» به بررسی این حدیث و چند حدیث دیگر درباره ازدواج موقت پرداخته که از آنها نهی یا حرمت ازدواج موقت ممکن است به ذهن برسد و سپس یکی یکی پاسخ داده است که البته قبلا در همین وبلاگ «من و متعهام» 5 حدیث مطرح در این باره را بررسی کردیم.
علامه سید جعفر مرتضی در کتاب خود درباره این حدیث (پیش ما جز بدکاران کسی ازدواج موقت نمیکند) چنین نوشتهاند:
این روایت دلالت میکند که مردم در زمان امام صادق علیهالسلام، از این امر (ازدواج موقت) رویگردان بودهاند و برخی افراد خاص با مقاصدی نه لزوما سالم و شریف، ازدواج موقت میکردهاند و واضح است که سوءاستفاده از یک حکم شرعی، باعث نمیشود که ما از آن حکم دست برداریم و الا با توجه به اینکه برخی از نماز برای فریب دیگران استفاده میکنند، لازم بود که نماز را ترک کنیم!
ذکر این نکته پایانی هم بد نیست که حتی اگر حدیثی با صراحت هم گفته بود «متعه حرام است» باز هم لازم بود در کنار سایر احادیثی که حلال بودن ازدواج موقت را اعلان کرده یا به آن امر کرده، بررسی شود و این تعارض (که در برخی موارد فقهی دیگر هم هست) حل شود که باز هم با توجه به کثرت موارد موافق و موکد ازدواج موقت باز هم قضیه به نفع حلیت ازدواج موقت تمام میشد و آن حدیث مخالف برتقیه حمل میشد یا به نحوی دیگر تعارضش با سایر احادیث موافق ازدواج موقت حل میشد.