بدنبال صحبتهای مختصری که در کامنتها پیرامون پیشگویی و آسترولوژی و... در کامنتها توسط جناب «رعیت» پیش آمد و تذکری که یکی از دوستان بصورت خصوصی برای بنده لطف کردند، لازم دیدم دو مساله از فتاوای آیةالله سید علی سیستانی را در این باره ذکر کنم و البته این دقت نظرها و موشکافی های ایشان در احکام در مسائل ابواب دیگر فقهی هم راهگشا بوده و هست.
هر دو مساله را از جلد دوم کتاب منهاج الصالحین ایشان تقدیم میکنم:
مسألة 26: الکهانة حرام و هی: الإخبار عن المغیبات بزعم أنه یخبره بها بعض الجان، أما إذا کان اعتمادا على بعض الأمارات الخفیة فالظاهر أنه لا بأس به إذا اعتقد صحته أو اطمأن به، و کما تحرم الکهانة یحرم التکسب بها و الرجوع إلى الکاهن و تصدیقه فیما یقوله.
کهانت حرام است و آن اینست که خبر از غیب دهند به زعم اینکه این خبر از غیب گفتن توسط بعضی جن ها صورت میگیرد. اما اگر «اعتماد بر برخی نشانه ها و علامات پنهان» باشد ظاهراً این نحو خبردادن، درصورتی که به صحت آن، معتقد یا مطمئن باشد مانعی ندارد.
(پس معلوم شد که کهانت چیست و گفته شد که حرام است) بنابر این وقتی کهانت حرام شد؛ کسب درآمد از آن و رجوع به فرد کاهن و تصدیق او در آنچه میگوید هم حرام است.
مسألة 28: التنجیم حرام، و هو: الإخبار عن الحوادث، مثل الرخص و الغلاء و الحر و البرد و نحوها، استنادا إلى الحرکات الفلکیة و الطوارئ الطارئة على الکواکب، من الاتصال بینها، أو الانفصال، أو الاقتران، أو نحو ذلک، باعتقاد تأثیرها فی الحادث، على وجه الاستقلال أو الاشتراک مع الله تعالى، دون مطلق التأثیر، نعم یحرم الإخبار بغیر علم عن هذه الأمور و غیرها مطلقا،و لیس من التنجیم المحرم الإخبار عن الخسوف و الکسوف و الأهلة و اقتران الکواکب و انفصالها بعد کونه ناشئا عن أصول و قواعد سدیدة و کون الخطأ الواقع فیه أحیانا ناشئا من الخطأ فی الحساب و إعمال القواعد کسائر العلوم.
تنجیم حرام است و آن عبارت است از:
(یعنی مطلق تاثیر از آن خداست و اگه کسی اونها رو فقط نشونه بدونه بواسطه زودتر متاثر شدنشون و اینها ظاهرا مشکل نداره که خب خیلی از ماها ممکنه بگیم جزء سوم توش نیست پس اسمش تنجیم نیست اما در عمل طوری هستیم که انگار کار از دست خدا در رفته و یدالله مغلولة!)
- خبر دادن از حوادث (مثل ارزانی و گرانی و سرما و گرما امثال آن)
- با استناد به حرکات فلکی و اتفاقات ناگهانی ستارگان مثل به هم رسیدن آنها یا جدا شدنشان یا نزدیک شدن یا امثال آن
- با اعتقاد به تأثیر مستقل آنها بدون ارادهی خدا یا تأثیر همراه با ارادهی خدا بر رویدادها نه مطلق هرگونه تأثیر
(با این حساب، گفتن مطلق تأثیر، از این جهت، مانعی ندارد اما) خبر دادن از این امور و غیر آن بدون علم، مطلقا حرام است.
و خبر دادن از خسوف و کسوف و وضعیت رویت هلال و اقتران کواکب دوری آنها جزء تنجیم حرام نیست بشرطیکه از روی قواعد (و فرمولهای) محکم و استوار باشد و خطاهایی هم که در این موارد صورت میگیرد ناشی از خطا در محاسبات و استفاده از فرمولها باشد. (همانطور که در سایر علوم هست)
حالا جناب رعیت، دیگه تشخیصش با خودتون (به عنوان مکلف) هست که ببینید اون آسترولوژی که میگید چی میگه و چیکار میکنه و از چی خبر میده و...