ماه به ندرت میگیرد. زمانی هم که میگیرد، حتی اگر ماه کامل بوده باشد، گرفتگیاش کامل نیست.
امشب و همزمان با شب میلاد مقتدای خداترسان، شاهد این پدیده نادر نجومی خواهید بود و برای مشاهده مجدد چنین پدیدهای باید تا قرن آینده زنده بمانید!
مشخصات دقیق و عددی این ماه گرفتگی را در این فایل pdf از سایت ناسا و توضیحات فارسی کامل در خصوص این خسوف را در سایت مرکز نجومی (وابسته به آیت الله العظمی سیستانی) میتوانید مشاهده کنید.
کسانی که ساکن ایران هستند، امشب برایشان بیش از 99 درصد سطح ماه روشن است.
از سویی هم همانطور که در نقشه بالا میبینید، برای ساکنین ایران این گرفتگی (سایه زمین) تمام (100 درصد) ماه را میپوشاند. (برای مشاهده تصویر در سایز بزرگتر روی آن کلیک کنید)
یکی از نمازهای واجب، نماز آیات است که برخلاف نمازهای روزانه، در زمانهای خاصی واجب میشود. از جمله مواردی که نماز آیات واجب میشود، زمانی است که ماهگرفتگی رخ دهد. طبق فتاوای مراجع عظام تقلید از زمانی که ماهگرفتگی شروع میشود تا زمانی که به نهایت میرسد، این نماز باید با نیت ادا خوانده شود و پس از اتمام ماهگرفتگی باید با نیت قضا خوانده شود.
تنها در خصوص فاصله «شروع باز شدن ماه» تا «باز شدن کامل» چند نظر داریم. برخی مثل حضرات آیات «سید علی سیستانی، حسین وحید خراسانی، سید ابوالقاسم خوئی، میرزا جواد تبریزی، لطف الله صافی، سید محمدرضا گلپایگانی» آن را ادا میدانند و دیگران هم نظراتی دیگر دارند.
ماه از ساعت 22:53 شروع به تاریک شدن میکند و پس از یک ساعت (23:53) تاریکی به طور کامل ماه را میپوشاند.
تاریکی کامل ماه تا ساعت 1:32 بامداد ادامه دارد و بعد از آن ماه دوباره ظاهر شده و شروع به باز شدن میکند. این باز شدن مثل گرفتن، یک ساعت به طول میانجامد. (2:32 بامداد)