انواع اذن پدر!

مسئول دفتر آیةالله سیدمحمدباقر شیرازی در یک نشست با اصحاب رسانه گفت: کلید حل معضلات ناشی از آمار بالای طلاق، بالارفتن سن ازدواج و مهریه‌های سنگین، عقد موقت با راهکارهای صحیح و معقول است.

وی همچنین در پاسخ به خبرنگاری که در مورد لایحه اخیر مجلس درباره ازدواج موقت پرسیده بود، اظهار کرد: بر اساس نظر شرعی حضرت آیت الله العظمی شیرازی عقد موقت دختران برای پسران به شرط عدم همبستری نیاز به اجازه پدر ندارد با تفاصیل موجود در رساله عملیه و سایت معظم له، که این امر در کنار مبحث تفکیک جنسیتی، معضل عظیم ارتباطات بین دختران و پسران در مراکز آموزشی و دانشگاهها را حل نموده و در عین حال با ایجاد یک چهار چوب و محدودیت از ولنگاری ارتباط همزمان چند جانبه جلوگیری می‌نماید زیرا بر اساس احکام شرع مقدس هر دختر در زمان عقد فقط می‌تواند با یک پسر در ارتباط باشد.

متن کامل صحبت‌های ایشان را در خبرگزاری بین‌المللی زنان بخوانید...

* * * * *

پی‌نوشت: لازم به توضیح است که در مساله لزوم اذن پدر یا استقلال دختر، نظرات مختلفی وجود دارد که هر کسی لازم است پس از انتخاب مرجع خود با تحقیق و بررسی، نظر وی را در مورد این مساله سوال و عمل نماید.

از جمله مشهورترین این نظرات می‌توان موارد زیر را اشاره کرد:

  • برخی می‌گوید اذن پدر یا جد پدری لازم است بنابر فتوا یا احتیاط.
  • برخی پدر و جد پدری را کاملا مستقل می‌دانند و برخی اذن هر دو (هم دختر و هم ولی) را شرط صحت عقد می‌دانند.
  • برخی می‌گویند اگر پدر یا جد پدری هم بخواهد او را برای کسی عقد کند، باید از دختر اجازه بگیرد اما دختر در عقد خود مستقل است و نیازمند اجازه آنان نیست. آقای شبیری در درس 418 اینجا، نام بیش از 40 فقیه را آورده که این نظر را پذیرفته یا مشهورتر دانسته‌اند.
  • برخی می‌گویند که اذن پدر در عقد موقت لازم است اما در عقد دائم لازم نیست و برخی بالعکس، اذن پدر را در عقد دائم لازم می‌دانند و نه در عقد موقت.
  • برخی مانند آیةالله شیرازی که در ابتدای مطلب اشاره شد و در سایت ایشان هم قابل مشاهده است، به شرط عدم همبستری، نیاز به اذن پدر را لازم نمی‌دانند. همچنین آیت الله سید سعید حکیم نیز نظری مشابه دارد که قبلا عرض شد.
  • برخی هم مثل آیت الله العظمی مرحوم بهجت، اذن پدر را بنابراحتیاط تکلیفی شرط می‌دانستند به این معنا که عقد بدون اذن پدر صورت گرفت، یک معصیت و گناه صورت گرفته (بخاطر نگرفتن اذن پدر) اما عقد انجام‌شده صحیح است.
نگارش: 12 سال پیش